Mamma matar baby med barnmat från Semper

Frysning af babymad

Når I går i gang med skemad, spiser små børn ikke meget ad gangen. Derfor kan det være en smart og tidsbesparende idé at lave større portioner og fryse dem ned i små måltider, der passer til en baby. Det gælder både kød, fisk, grøntsager og frugt.

Hvad kan jeg fryse?

Alt hjemmelavet grøntsagsmos, som blot består af grøntsagerne og kogevandet, kan fryses. Tilsæt fedtstof og mælk, når du varmer mosen op igen. Alle typer hjemmelavet frugtmos kan fryses. Brug frugtmosen som topping på grød, som dessert, mellemmåltid eller som pålæg på brødet. Kød og fisk fryses for sig og blandes i grøntsagsmosen efter optøning. Frys fx små kødboller, som du kan tage op lidt ad gangen.

Brug beholdere der er godkendt til fødevarer

Du skal altid huske, at den emballage, du bruger, både er egnet til kontakt med mad og opbevaring ved frost. Det kan være vist ved ”Glas og gaffel-symbolet” og ”Iskrystal-symbolet”, eller der kan stå ”Til fødevarer” og ”Til frost”. Sempers mos og middagsretter kan sagtens fryses, så længe du ikke fryser glasset eller klempose, for der er en risiko for, at det går i stykker.

Mange isterningebakker er lavet og godkendt til frysning af vand, og hvis de bruges til mad, som jo både kan være varmt, surt og fedtholdigt, er der en risiko for, at der frigives skadelige stoffer som for eksempel ftalater fra isterningebakken og ud i babymaden. Ftalater mistænkes for at være hormonforstyrrende. Derfor bør du tjekke, at bakken er mærket med ”Glas og gaffel-symbolet”hvis du vil bruge den til babymad.

Hurtig nedkøling er vigtig

Nedfrysning af maden skal gå hurtigt, og det kan du fremskynde ved at fryse i små portioner eller ved at trykke posen flad. Maden kan opbevares 1 måneds tid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder.

Optøning af mad

  • Kød og fisk optøs i en skål i køleskabet. Optøning i en plastpose med koldt vand kan bruges, hvis det skal gå hurtigt. Optøning i varmt vand frarådes på grund af risikoen for bakterievækst.
  • Frugt og grønt, som skal koges, optøs direkte i gryden fra fryseren. Herved bevares smag, vitaminer og mineraler bedst.

Babymad som du har taget op af fryseren, skal du aldrig fryse ned igen, og har du varmet mad op efter optøning, skal du kassere eventuelle rester. Spiseklar grød på klempose er følsom overfor lave temperaturer og er derfor ikke egnet til at fryse ned.

Vær sikker på, at maden smager godt ved altid selv at smage på den først – men brug en anden ske end barnet.