Tilbage til Børneernæringens ABC
Man anbefaler ikke længere jerntilskud til børn født til tiden
Børn der er født til tiden, har ved fødslen jerndepoter, som sammen med jernindholdet i modermælken kan dække barnets behov de første 6 måneder, men herefter begynder jerndepoterne at være tømte.
For at sikre barnets jernindtag i perioden 6-12 måneder skal barnet derfor tilbydes jernholdig mad ved de fleste af måltiderne. Derfor bør du servere en varieret kost bestående af:
Barnet skal have lidt frugt i grøden, så måltidet indeholder C-vitamin, hvilket fremmer optagelsen af jern.
Sempers grød og vælling er tilsat jern og tre portioner dækker 98% af barnets daglige jernbehov.
Samtidig anbefaler man at vente med at introducere komælk som drikkemælk til barnet er 1 år. I stedet gives modermælk, modermælkserstatning eller tilskudsblanding. Modermælkserstatning og tilskudsblanding er tilpasset det lille barn og indeholder mere jern end komælk. Læs mere om mælk her.
Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud. De skal samtidig også tilbydes jernholdig mad, fra de er 6 måneder.
Læs mere om Sempers tilskudsblandinger, Allomin 2
Hvad gør jern for kroppen?
Jern har mange funktioner i kroppen. En meget vigtig funktion er, at jern hjælper til at transportere ilten fra vores lunger ud til kroppens væv via blodet. Jernbehovet hos børn i alderen 0-1 år er meget højt, da børnene vokser meget.
Ved jernmangel er barnet ofte træt, blegt, har dårlig appetit og større risiko for infektioner. Kraftig jernmangel forringer den motoriske og mentale udvikling.