Header Baby - little baby eating

I gang med smagsportioner

Baby som får modermælk eller erstatning og trives og tager på som det skal, behøver ingen anden mad før 6 måneders alderen. Både modermælk og erstatning indeholder den energi og næring som baby har brug for de første 6 måneder (D-vitamintilskud anbefales til alle børn).

I gang med smagsportioner

Smageoplevelser

Ved 4-6 måneder er det almindeligt, at nogle babyer begynder at interessere sig for mad og hvis man vil, kan man lade barnet få små smagsprøver af mad, såkaldte smagsoplevelser. Er baby interesseret, kan barnet smage dagligt, og er interessen lavere, kan baby smage en gang imellem.

Rådet er, at smagsprøverne skal være på størrelse med en 1 ml. Det er nemmest, hvis du lader barnet smage noget af en blød og løs tekstur fra egen tallerken. Det betyder ikke noget, hvis  maden du tilbyder indeholder lidt salt, da det er små mængder. Du kan også lade barnet smage lidt babygrød eller frugtpuré fra glas eller klempose.

Smagsportioner

I 6-måneders alderen anbefales det, at alle babyer dagligt tilbydes små smagsportioner mad, som gradvist øges, så barnet lærer at spise. De første par dage er en teskefuld nok. I den periode, man starter med smageportioner, fortsætter man med at give modermælk/flaske, så barnet får, hvad det har brug for af energi og næring. I begyndelsen, når madportionerne er små, skal der mere modermælk/flaske til, end når baby senere spiser mere mad. Tilskudsblanding (Allomin 2) er tilpasset børn fra 6 måneders alderen og indeholder fx lidt mere energi, men frem for alt mere jern for at imødekomme barnets øgede jernbehov. Der er ingen direkte retningslinjer for, hvor hurtigt man kan/skal øge maden fra 6 måneders alderen, men man plejer at sige, at barnets interesse skal bestemme. I starten handler det mest om at vænne baby til nye smage og teksturer og senere lære tyggebevægelser, så du ikke skal bekymre dig, hvis barnet gerne vil gå langsomt frem.

Hvordan begynder man?

Der er en liste over madvarer, der bør undgås til børn under 1 år - den finder du her. Ellers kan du lade baby prøve det meste, så længe maden har en blød konsistens, så barnet ikke kvæles. Et tip er at starte med mere neutrale, bitre og sure smage da søde smage, som fx frugt, som regel er nemmere at introducere, men der er i øjeblikket ingen generelle anbefalinger til, hvad man skal begynde med. Der er heller ingen anbefaling om, hvornår på dagen du skal byde på smageportionen. Det vigtigste er at vælge et tidspunkt, hvor baby er vågen og i godt humør. Du kan vælge enten at lave din egen mad, give færdiglavet babymad eller en kombination af begge. Til hjemmelavet mad anbefales det at tilsætte 1 tsk olie eller flydende margarine (gerne rapsolie eller rapsoliebaseret plantesmør) per portion. Der skal ikke ekstra fedt til den færdige babymad, da den allerede indeholder den rigtige mængde.

Læs mere om at begynde med rigtig mad>>

Hvad kan baby spise og hvornår?

"KLAR, PARAT, SPIS! - BARNETS MAD DET FØRSTE ÅR"  giver dig overblik over dit barns udvikling og inspiration til hvad du kan servere, afhængig af dit barns alder og parathed. 

Hvornår er mit barn parat til skemad

Man anbefaler fuld amning til 6 måneders alderen, men baby kan godt have brug for anden mad tidligere. Tal med sundhedsplejersken, som kan hjælpe med at vurdere, om baby er klar. 

Tegn på at dit barn er klar til skemad:

  • Baby er mere sulten og begynder fx at vågne mere om natten eller melde sin sult oftere.
  • Baby kan selv holde hovedet og kigger nysgerrigt efter maden og åbner munden efter skeen.
  • Det virker ikke længere som om at baby er tilfreds med kun at få modermælk/modermælkserstatning.
  • Babys vækst og trivsel indikerer, at det er tid til at starte på skemad.